A fost interesant sa observe cum am lipit literele si cum le-am pozitionat, invers fata de sensul de scris stanga -dreapta. Dupa ce am terminat de imprimat pe pungute de cadouri, le-au decorat si le-au legat cu funda. Din pacate nu am poze cu ei.
Acasa am continuat cu fetele, amandoua, sa citim despre Gutenberg si procesul de fabricatie a cartilor.
Foarte interesante pozele din carte, cartile medievale chiar erau scumpe si pretioase, pentru ca pe langa procesul de tiparire, mai existau inca alte doua procese de infrumusetare (embellishment) a cartii.
Dupa procesul de tiparire, intrau in scena artistii, care desenau pe coltul fiecarei pagini diverse modele grafice, cu cerneala colorata, facuta prin anumite procese naturale de extragere a pigmentilor de culoare. Pe langa asta, unii mai lipeau si foite subtiri de aur, facand astfel sa straluceasca paginile cartii in lumina soarelui - de aici si ideea ca o carte te lumineaza (la minte si la ochi :).
Cartea era mai apoi legata, cu sfoara trainica - un proces destul de greoi, mai ales daca avea multe pagini. Legatul se facea pe fascicole, cartea fiind impartita dupa capitole.
Dupa ce artistii terminau partea grafica interioara a cartii, venea randul altor mesteri care executau coperta cartii, facuta dintr-o bucata de lemn. Peste lemn se lipea apoi o bucata scumpa de piele si se coseau doua inchizatori facute frumos si impodobite cu pietre pretioase.
Ah, ce desfatare sa tii in mana un asemenea obiect de pret, ce bucurie a ochiului, ce dulceata a sufletului, sa te tot imbii s-o gusti!