vineri, 9 ianuarie 2009

Sodoma si Gomora


Parintele nostru duhovnicesc a avut o vorba interesanta. Ne-a spus ca lumea asta e pe cale sa devina o mare Sodoma si Gomora, iar daca lumea vrea sa ne traga dupa ea, nu inseamna ca trebuie sa ne si lasam trasi.
Am luat acest cuvant ca pe o avertizare cu privire la copii.

E oare bine sa lasam copiii sa simta rasuflarea urat mirositoare a societatii? Sa-i obisnuim de mici cu faptul ca exista si oameni rai, sa-i lasam sa fie ispititi pentru a-i cali?

De pe cand s-a nascut Codrin, am inceput sa fim preocupati de ideea scolii, si de pe atunci am imbratisat ideea homeschoolingului. Am cautat, am citit, ne-am interesat.

Cand avea Codrin 2 ani, eram in Romania, am fost la Manastirea Petru Voda sa il vedem pe parintele Iustin Parvu. O prezenta foarte placuta, nici prea dur, nici prea moale, si foarte constient, iute, pus la curent cu toate, desi izolat in acea parte a Romaniei. L-am intrebat ce sa facem cu scoala, data fiind preocuparea lor de a distruge sufletul copiilor si ne-a raspuns clatinand din cap, ca stie despre asta. Solutia pe care ne-a dat-o a fost ciudata, intr-un fel, dar a fost punctul de plecare pentru ce facem acum:

ne-a spus ca putem da copilul la o scoala cu grija aleasa, pana in clasa a III a, dar mai departe, sa ne lumineze Dumnezeu cum sa facem...

De ce clasa a III a si nu a IV a, nu stiu. Dar ne-a bucurat ca am avut certitudinea ca nu suntem pe o cale gresita.

In Romania cred ca HS e o idee care provoaca revolta la unii oameni:
de ce refuzam educatia si cum putem fi noi siguri ca o sa ne iasa bine scoala facuta acasa?..

Legat de prima intrebare, educatie fac si cei care imbratiseaza HS, poate nu la asa nivel profesional, dar mai mult cu accent pe copil.
Legat de educatia acasa, voiam sa spun ca inainte de Reforma din 1948, era legal invatatul acasa, normal, cine stia, voia s-o faca, iar de reusita ei, nu putem fi siguri dar ne rugam sa reusim..
Si dupa aceasta data (1948) comunistii au introdus invatamantul obligatoriu de stat.

Citeam zilele trecute un interviu cu prof. dr. Paul Miclau, decan pe nu stiu unde (am dat de el intamplator) dar mi-a atras atentia ce spunea:

"Dupa reforma invatamantului (cea din 1948), programul era foarte incarcat, iar pe vremea aceea incarcarea programului era facuta pentru ca studentul sa fie cat mai mult timp ocupat, sa nu aiba timp de reflectii, sa nu aiba timp sa se organizeze, sa nu se manifeste intr-un fel sau altul. Modelul stalinist se foloseste si astazi, din pacate."


Iar asta o spune un om din interiorul sistemului.

Modelul stalinist de acumulare cu polonicul a cat mai multor materii este folosit in scolile din Romania, si totusi scoala e privita cu piosenie si mare respect, e normal sa mergem la aceasta scoala si sa ne punem creierul la bataie, pentru ca asa face toata lumea.


Ideea de a lasa copiii sa fie ispititi si apoi sa ne rugam la Dumnezeu sa iasa din necaz, e cat se poate de nociva. Mult mai bine e sa previi raul, decat sa-l vindeci.

Ce se invata la scoala publica nu e ceva usor, simplu, normal, necesar, dimpotriva, e ceva planificat, materii atee care fara sa vrei si raman in capul copilului, idei la care nu mai pot renunta decat dupa multe, multe cautari, caderi, cicatrici raman si se pierd ani pretiosi pentru asta..
Unii nici nu ajung poate la cunoastere..
Mama mea de ex. numai prin mila lui Dumnezeu se poate intoarce, dupa atata scoala, e extrem de atasata de ce a invatat acum 30 de ani :((

Din pacate, asa e, lumea devine o mare Sodoma iar noi stam legati la ochi si ne tinem de niste concepte vechi, care, ghici ghicitoare?.. nici macar nu au fost stabilite de Biserica, ci de dusmanii ei..

2 comentarii:

@irina_sweet_home spunea...

Adriana, sunt total de acord cu ce ai scris.Ma uit si eu cata impotrivire si comentarii am starnit ca nu dau fetele la gradinita, de parca n-au mai crescut in lume copii cu 7 ani de-acasa.
M-a impresionat si ce a spus parintele Parvu recent:

"Va trebui să creăm mici fortăreţe, mici cetăţui de supravieţuire, la sate, acolo unde mai sunt încă oameni care pricep şi îşi amintesc Rânduiala, unde să avem pământul nostru, şcoala noastră - în care să ne creştem copiii în duhul aceasta ortodox, să avem spitalele şi moaşele noastre. Copiii încă de la naştere trebuie protejaţi - pentru că, după cum vedeţi, vor să implanteze acest cip pruncului la naştere.

Fiecare este dator să-şi mântuiască sufletul. Fiecare să se intereseze şi să vadă că ne aflăm în faţa unui moment de cumpănă în care ai de ales: să-ţi pierzi sufletul sau să-ţi salvezi sufletul. Cel care nu s-a interesat până acum, nu e târziu încă să afle şi să se dumirească.

Acum e timpul jertfei, prin vorbărie şi prin conferinţe nu mai facem nimic."

si noi ne aruncam copiii in vartejul lumii fara nici o ezitare, iar daca pomenesti de hs sau comunitate restransa, inchisa, gata , esti sectar.Desi uite ca marii parinti duhovnicesti ne invata astfel, pentru ca vremurile de azi nu mai sunt ce au fost odata.
Dar si noi, ca parinti, trebuie sa ne gandim, care e scopul nostru in educatie- copiii sa aiba succes in lume, sau sa fie pregatiti pentru viata vesnica.Si in functie de asta sa educam.

AdrianaB spunea...

Pai.. acum o sa-l scoata pe par. Iustin deplasat, depasit..
N-au decat sa-i arunce in valtoarea vietii.. si ortodoxia asta a devenit discutabila, ia uite, in zilele noastre..
:((