vineri, 27 februarie 2009

Sinodul BOSV: Hotarare cu privire la cipurile biometrice

Hotărârea Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe de Stil Vechi din România cu privire la introducerea actelor de identitate biometrice
„Domnul este întărirea mea şi scăparea mea şi izbăvitorul meu” (Ps. 18, 2)

Luând act cu deosebită îngrijorare de reacţiile publice de protest ale unor medii laice şi monahale, organizate împotriva introducerii sistemului de supraveghere biometrică în România, în cadrul Sinaxei ce a avut loc la sediul Mitropoliei Slătioara, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe de Stil Vechi din România, întrunit astăzi 10/23 februarie 2009, ia atitudine împotriva introducerii documentelor de identitate biometrice, denunţându-le ca parte componentă a sistemului de supraveghere totalitară a persoanei, iniţiată de cercurile de interese oculte şi extinsă la nivel mondial.

Prin acordul tuturor membrilor Sfântului Sinod, Biserica Ortodoxă de Stil Vechi din România dezaprobă şi osândeşte iniţiativa introducerii acestor documente prevăzute cu microcip de stocare, prelucrare şi transmitere de date cu caracter personal (imaginea facială, amprentele digitale, precum şi alte elemente de identificare) – date la care posesorul actului nu are acces.

Pentru argumentarea opoziţiei noastre, invocăm în primul rând motivele religioase, întrucât aceste documente, după cum s-a dovedit tehnologic, conţin în structura lor electronică numărul fiarei – 666: „Aicea este înţelepciunea, cel ce are minte, socotească numărul fiarei; că număr de om este, şi numărul ei, 666” (Apocalipsa 13, 18). În al doilea rând, Sfântul Sinod al Bisericii noastre dezaprobă introducerea documentelor biometrice pe temeiul considerentului că ele reprezintă un act anticonstituţional şi antidemocratic, ce ne privează de libertatea şi intimitatea personală.

Introducerea acestora nu reprezintă rezultatul deciziei unui referendum organizat la scară naţională, demersurile de introducere ale acestor documente presupunând o dezbatere publică, organizată după informarea corectă şi obiectivă a populaţiei, fără a se ajunge la situaţia din prezent, când aceste acte sunt acceptate de către oamenii lipsiţi de o informare reală şi temeinică, şi ţinuţi în mod deliberat în necunoştinţă de cauză.

Evoluţia alarmantă a acestor mijloace de supraveghere, ce atentează la libertatea şi intimitatea persoanei, ca şi reacţiile întârziate (sau chiar lipsa reacţiilor) la nivel oficial, ne fac să credem şi chiar ne întăresc temerile referitoare la acţiunile ce se întrevăd în viitorul apropiat, ce are drept ţintă finală introducerea microcipului în corpul uman, pe frunte ori pe mâna dreaptă. Tocmai pentru acest motiv, considerăm că acceptarea documentelor biometrice reprezintă un prim pas spre lepădarea peceţii Darului Sfântului Duh, primit la Botezul ortodox, şi înlocuirea lui cu semnul fiarei apocaliptice, pentru care s-a scris: „Şi face pe toţi cei mici şi pe cei mari, şi pe cei bogaţi şi pe cei săraci, şi pe cei slobozi şi pe cei robi, ca să le dea lor semn (semn scris) peste mâna lor cea dreaptă, sau peste frunţile lor” (Apocalipsa 13, 16).

În numele lui Dumnezeu şi spre mântuirea tuturor celor ce cred într-Însul, chemăm pe toţi credincioşii, cu dragoste şi îngrijorare părintească, sfătuindu-i să nu primească niciun document biometric, invocând în primul rând motive religioase, întrucât scopul introducerii lor este de a înşela „pe cei ce locuiesc pe pământ” (Apocalipsa 13, 14). Fără a le nega totuşi, vom exclude din argumentaţia noastră motivele referitoare la securitatea datelor personale înscrise în structura microcipului, deoarece invocarea acestor lipsuri şi riscuri ale tehnologiei informaţiei ar putea grăbi trecerea de la sistemul documentelor biometrice la introducerea microcipului în organismul uman, care va fi prezentat, în chip înşelător, drept un sistem perfect de securitate a persoanei.

În concluzie, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe de Stil Vechi din România se declară fără echivoc şi întrutotul împotriva iniţiativei de introducere a documentelor biometrice. În calitate de instituţie divino-umană, ce are datoria de a păstori duhovniceşte pe cei ce ascultă glasul ei, şi nearătându-se nepăsătoare nici faţă de nevoile şi drepturile sociale şi civice ale poporului nostru, Biserica Ortodoxă de Stil Vechi din România nu acordă binecuvântare credincioşilor din sânul său în vederea acceptării documentelor biometrice de identitate.

Pe această cale, facem apel către instituţiile şi mediile abilitate să întreprindă toate demersurile ce le stau în putinţă, pentru a asigura poporului român dreptul vieţuirii în deplinătatea frumuseţii chipului dumnezeiesc cu care a fost dăruit la naştere, dar şi a libertăţii şi intimităţii personale, conform normelor convieţuirii sociale. Totodată, însărcinăm pe preacuvioşii stareţi şi egumeni ai mănăstirilor şi schiturilor, precum şi pe preacucernicii protoierei şi preoţi de mir din parohiile noastre, să aducă la cunoştinţa păstoriţilor cele hotărâte de Sfântul Sinod.

„Deci voi, iubiţilor, cunoscând acestea de mai înainte, păziţi-vă, ca nu cumva, lăsându-vă târâţi de rătăcirea celor fără de lege, să cădeţi din întărirea voastră” (II Petru 3, 17).

Preşedinte al Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe de Stil Vechi din România

Î.P.S. Arhiepiscop şi Mitropolit

VLASIE MOGÂRZAN

Sursa- GH. Vanau, un crestin pe calendarul vechi

Pagina oficiala a BOR-SV

miercuri, 25 februarie 2009

Pitesti

Nu stiu de ce, in ultima vreme imi vin tot mai des in amintire cartile citite pe tema reeducarii de la Pitesti.
Acum, ca si atunci, cand le-am citit prima oara, ma infioara, ma strang de gat, dar ma si umplu de drag si de iubire pentru cei care au trecut prin aceste groaznice experiente..
Am gasit acest documentar care da viata cartilor. Povestesc parintele Calciu si parintele Roman Braga. Ilustrarile sunt foarte bune, fidele cu relatarile, nici nu stiam ca a fost o expozitie despre ele.
Un exercitiu bun, sa incerc sa accept grozaviile, pentru ca de fapt sunt mucenicii prin care s-au chinuit oamenii sa ajunga la Hristos. Nu mai stiu cine spunea ca in vremurile din urma, oamenii se vor mantui numai prin mucenicie..

Domnul sa ne intareasca si sa ne apere.

Prima parte




Partea a doua




Partea a treia




Ultima parte

duminică, 15 februarie 2009

Parintele Paisie


Inregistrari ale Parintelui Paisie:

Elder Paisios -
inregistrare in chilia parintelui-partea I

Elder Paisios -
inregistrare in chilia parintelui-partea II

Elder Paisios -
inregistrare in chilia parintelui-partea III





Preluata de pe blogul Educatia ortodoxa

Teatru de papusi - Aventurile lui Pooh

Sambata si duminica am avut spectacol de papusi, acasa, dupa doua scaune si o patura.

In prima zi, pe la pranz, in timp ce dormeam cu Cornelia in dormitorul din spate, aud niste chicoteli si zarva mare in living..

"Hm...ce poate fi asa amuzant?" se intreba Gheonoaia din pat.
Cand m-am dus acolo, tati inaugurase teatrul de papusi si delecta publicul pueril cu tot felul de scenete.. Ursuletul Pooh a facut ravagii(LOL) Am aflat ca e un mincionos si un lenes, dar publicul il invata numa de bine:) Dupa ce s-a sculat, mezina a facut si ea niste incercari de a capta atentia.
A fost un succes:)
Aventurile lui Pooh

Featuring:
Olguta, Codrin si tati: )







Scuzatzi plansetele din fundal si lipsa de baterii a aparatului.





marți, 10 februarie 2009

Diverse

La Sunday School copiii fac mici lucrusoare de arta: o iconita, litere din margelute, o cutiuta care simbolizeaza Sfanta Sfintelor, ce le prezinta Popadjia pe o foita de hartie. O atmosfera frumoasa, veselie, bucurie.
Olguta e mai neindemanatica, copiii de acolo sunt mai maricei, ea fiind la limita de varsta, nu prea stie sa lipeasca, sa scrie, etc. Dar cautand sa ia ochii cumva, se apropie incetisor de preoteasa si ii sufla:
-Popadjia, you know.. I can pray very fast! :)
De unde ne-am dat seama de ce ne taraste de fiecare data in rugaciune si termina si prima. Bine si asa, decat deloc.

Codrin ieri la lupte, vine entuziasmat si-mi marturiseste:
-Mami, era un baiat care vorbea foarte urat, impleticit, cu multe sh-uri si mai si scuipa!
-Vai mami, ce urat. Dar, avea cumva un aparat in gura?
-Nuuu, deloc. Doar niste sarme pe dinti:))
(Sigur, avea dreptate, n-avea nici un aparat in gura, nu iesea nicio antena de acolo)

Seara ne uram noapte buna pe diferite voci, una mai subtirica, alta groasa, una mai grabita, alta mai alintata. Olguta il vede pe tati intrand in camera si ii spune:
-Noapte buna, tati-BOU!



joi, 5 februarie 2009

Programul


O sa scriu aici programul nostru de invatat, una -ca sa il pot imbunatati, a doua- ca i l-am promis Irinei.
Am stabilit regula ca dimineata avem scoala, asa ca dupa ce se da scularea, pe la 8.30-9, copiii au cam o jumatate de ora-1 h sa se spele, rugaciunea, sa manance, sa se mai harjoneasca si apoi incepem scoala. Nu avem ora fixa, dar stiu ca trebuie sa fie de 2 ore.
De obicei incep cu Codrin, facem reading (din cartea, pe care am prezentat-o mai demult, writing (stil caligrafic), spelling (niste cartonase cu regulile de Spelling de Wanda Sanseri ).
Ma bucur tare ca am reusit sa-l fac sa uite scrisul teapan pe care l-a deprins la gradinita si a inceput sa scrie caligrafic. A fost un efort considerabil pentru ca-i intrase in sange deja..




Continuam apoi cu istorie/geografie in care lamurim diverse intrebari. II place si i se pare foarte interesanta. In orice caz, nu intru prea mult in amanunte, incerc sa stabilesc diverse repere de unde vom relua mai incolo, cand va mai creste.

Cu Olguta nu sunt prea insistenta, ne intereseaza sa stie literele, sa le recunoasca, sa le reproduca si o face binisor. Am un site de unde ii scot foi pe care le completeaza: cu litera lipsa, sau trebuie sa potriveasca imaginea cu numele scris pe fiecare parte a foii, sa faca diferite labirinturi cu numere de la 1-100 sau cu alfabetul, sa deseneze, ce-i place ei mai mult e sa gaseasca prima/ultima litera din imaginea prezentata si s-o incercuiasca (nu trebuie sa faca prea multe, de aia:)))
La matematica a invatat sa faca adunari simpleee, dar siiiimple, nimic din ce e prea greu n-o stimuleaza.. of.. Recunoaste formele geometrice si ii plac. Daca ii explic ceva lui Codrin, am observat ca sta cu urechile ciulite si uneori chiar da raspunsuri bune, dar sa n-o pun la masa sa faca ceva ca ii piere initiativa:)) Ca dovada si poza din postul precedent, cel mai bine se scrie pe covor:)
Scoala se sfarseste undeva pe la 11:30-12. Luam pranzul si urmeaza o pauza.


In timpul asta, Cornelia se plimba de la unul la altul, imi mai cere cate ceva, mai vrea sa stea in bratele mele, mai face cateva puzzle-uri, mai rasfoieste cate o carte, e o fetita cuminte, nu ne deranjeaza prea tare scoala noastra si poate sa isi gaseasca singura ceva de facut..

Dupa masa, pe la 1-1:30 o culc si de obicei mai stau langa ea si eu, cam o jumatate de ora max 1 h. Citesc, poate si dorm :p, imi prinde bine de fapt.
In timpul asta celor mari le dau voie la computer, pe diferite site-uri pentru scolari, etc.. Dupa ce ma scol ne apucam de a doua tura de lectii, facem matematica. Aici lucram dupa niste carti aduse din Ro, sau dupa o carte de la Kumon cu adunari sau despre invatarea timpului .
La matematica pot sa spun ca se prezinta asa:
- stie sa numere din 5 in 5, din 10 in 10 (i-au folosit la ceas si a inteles)
- cunoaste notiunile de inainte si dupa un numar, numere pare/impare
- familii de numere
- poate ordona crescator/descrescator un sir de numere
- descompune un numar in sute, zeci si unitati
- poate face aprecieri de <, >, =
- rezolva ecuatii simple cu o necunoscuta
- intelege comutativitatea adunarii
- verifica operatiile de adunare si scadere (de ex 4+5=9, adica 9-5=4)
- poate scrie o cifra ca o suma de doua sau trei numere (de ex 9=3+3+3)


Uneori mai introducem dimineata o vizita la biblioteca unde sunt diverse activitati pentru copii: de obicei se citesc carti de catre un angajat al bibliotecii si sunt o multime de mamici cu copilasi stand in cerc, care se joaca, participa la lectura, etc.. Am avut parte si de un Science lab in care Codrin a invatat cate ceva despre apa. Lor le place acolo ca e child friendly:)


Dupa 4 PM avem de obicei activitatile: pian, lupte, vioara, plimbari prin parc (avem doua familii cu copii pe langa noi si mai iesim la joaca din cand in cand)..

Seara mai fac putina muzica cu taticul: repeta piesele, auz, note, etc..

Cam atat in mare, nu am pus la punct foarte bine curricula si inca bajbai. Sper sa mai fac rost de carti din Romania si sa avansez la matematica. Cateodata mai facem si niste crafturi simple, de pictat si desenat s-au cam plictisit. I-am cumparat o roata de olarit dar inca lucram la ea si asteptam zile mai calde.
Si aici, ultima creatie a lui Codrin: mama la computer in timp ce scrie mesaje:)