duminică, 5 iulie 2009

Episcopul sarbilor

Sarbatoare mare azi la bisericuta noastra- a fost hramul bisericii-Sf. Ioan Botezatorul si in acelasi timp, a venit si Episcopul Americii de Vest- Maxim.









De cand sunt aici m-am dezobisnuit de slugarnicia din Romania, hehe, suna dur, asa e, dar aici preotul nu e vazut ca o autoritate suprema in Biserica, nu se dau toti la o parte cand trece, nu i se pastreaza cea mai buna farfurie de mancare, nu are puterea de decizie in biserica ( pentru asta e un Church Board care voteaza, si de multe ori preotul se supune celorlalti)..
Iar ca proportie, in bisericuta noastra sarba sunt mai multi americani convertiti decat sarbi sau romani.

Dar, am avut mirarea sa vad ca in Ierarhia Sarba e acelasi spirit al supuseniei ca-n Romania: pupari de maini, in timpul Sf. Liturghii, Episcopul sta pe scaun in mijlocul bisericii, plecaciuni adanci la fiecare miscare si o atmosfera de incovoiere, nu neaparat din smerenie, cat din obligatie fata de rangul lui.
S-a produs o mica valva la un moment dat, caci Fr James nu potrivise bine niste lumanari cu care de obicei episcopul binecuvanta, si acesta l-a repezit.. Si aproape fara voie, m-am incovoiat, iar prin minte imi treceau tot felul de ganduri de mazilire..

Dar cand m-am uitat la ceilalti din biserica, i-am vazut foarte detasati, nici urma de frica in ochii lor, sau jena, sau dorinta excesiva de a se face acceptati - pur si simplu isi urmau cantarile, modul firesc de a participa la slujba, si atat.

Asta e libertatea, asta e lipsa unui sistem opresiv care iti cere totul si striveste orice incercare de a scula fruntea din pamant. Comunismul a lasat urme adanci si in Biserica, din pacate.
Da, smerenie, dragoste, atentie, recunostinta fata de Hristos... ma intreb cum era Sf. Ioan Maximovici.. Cred ca modelul Episcopului:)

Dupa ce s-a terminat slujba, atmosfera s-a destins, copiii au cantat pentru bishop.. Episcopul Maxim si-a dat jos carapacea scortoasa si a pozat zambaret:)









Iar aici, cantecelul celor doi romanasi :)




Mai multe poze de la Hram, pe site-ul bisericii- click AICI.







.....

2 comentarii:

alina spunea...

Of, ce frumos. M-as bucura sa avem si noi aceeasi atmosfera aici, din pacate ducem cu noi intrigaraia si ierarhiile ...

AdrianaB spunea...

He, stiu despre ce vorbesti.. Dar sa stii ca nu e numai la romani, am gasit atmosfera despre care vorbesti si pe la greci.
Cred ca americanii dau tonul in comunitatea noastra, nu sunt atat de... pasionali.. nu pun la suflet prea tare lucrurile... nu prea barfesc... nici nu se vara exagerat in viata altora.. hm.. am ajuns sa-i prefer pe ei...:(

Cauta si tu biserici sarbesti/bulgare/grecesti ca cine stie...:)