luni, 23 decembrie 2013

Jurnalul unei femei simple

Am gasit intrebarile astea pe blogul Irinei si m-am gandit ca mi-ar placea sa intru in joc, chiar daca nu m-a intrebat nimeni.

Pentru astazi, 23 Decembrie 2013

Afara ...
E un soare stralucitor, adie putin vantul si natura pare linistita.

Mă gândesc ...
Ca ar trebui sa ma adun sa fac curat la mine in dulap.

Din locurile de unde invatam ...
De la oameni simpli, din situatii limita

Sunt recunoscatoare pentru ...
Ca suntem impreuna, ca Nicusor e sanatos

Din bucătărie ...
Nu am nimic gatit. As vrea sa vina Zâna Farfuriilor sa-mi faca curat luna, ca sa ma apuc de facut prajituri pentru biserica.

Cu ce sunt imbracata ...
In haine de casa :). Pantaloni si un tricou cu dungi.

Ascult...
Radio Trinitas. E un acatist duios.

Ceea ce astept (sper) ...
Sa nu se schimbe nimic, in unele privinte. Dar sa fie si o schimbare majora (de loc:)

Ce mai mesteresc ...
Am terminat un sal, nu mai mesteresc nimic.

În casa ...

E o toropeala lenevoasa. Nimeni nu vrea sa faca curat, toti se ascund prin camere la cate un computer (fara internet)



Unul dintre lucrurile mele preferate ...
Bradutul care miroase frumos.


Unele planuri pentru sfârșitul săptămânii ...
Sa dorm. Sa rad cu Nuc.


Aici este o imagine pe care am gândit să o împărtășesc:
Afara, vedere din dormitorul nostru.



duminică, 22 decembrie 2013

Am terminat salul

Nu stiu al catelea e:), un numar mare, oricum. Probabil ca e inca o chestie obsesiva de impletesc numai saluri, dar nu pot sa imi fac curaj sa trec la un nivel mai avansat. Oricum, modelele le schimb si cred ca devin din ce in ce mai frumoase. Lauda-ma gura.



Here it comes:












Aici am avut un apus de soare minunat, asa ca m-am gandit sa pun in evidenta culoarea superba a salului.









Si una stramba, pentru ca rabdarea lui Codrin, si asa foarte putina, se dusese de tot :).





Imi place foarte tare cum a iesit. Il voi da si pe acesta, asa ca am zis sa fac intai pozele sa-mi ramana amintire.

sâmbătă, 21 decembrie 2013

Pregatiri

Cornelia m-a tot tras de maneca sa facem ceva crafturi, ca e "Christmas, mami!" Am mai gasit ceva din lucrarile Popadijei si ne-am apucat sa le facem . Lectia a fost despre Bunavestire.

Bradutul e sus, ieri am facut sarmalele, le-am bagat la congelator, sa le scot Miercuri.
Cozonac am facut azi si au iesit doi purcei.
Pregatirile sunt deja terminate dar la mine inca nu a venit "feelingul". :( Nimic nu este cum ar trebui sa fie. Vremea e calda, ne plimbam prin tricouri pe aici si stam in chiloti prin casa.
Nick lucreaza fara nicio pauza.
Nu m-am mobilizat nici sa scriu felicitarile pentru cei din tara. In fiecare an trimitem la 10-15  persoane si niciodata nu primim macar UN raspuns inapoi. :( Nu inteleg ce e cu oamenii astia, nu raspund la felicitari, nu raspund la emailuri, cand eram in tara si mergeam la Sapientei nu salutau, fiecare era cu "problema" lui, poate le cadea nasul daca erau draguti si salutau ei primii.. hm.

















marți, 10 decembrie 2013

Parintele Calciu




Vestea cea noua a ajuns si in America, vad ca sotia preotului imi trimite un email cu stirea in engleza. Mai sunt oameni care se intereseaza de Ortodoxie si in afara Romaniei. Ma bucur sa vad asta, inca odata imi dau seama ca ortodoxia nu e ceva care apartine (numai) poporului nostru. Macar de ar fi toata lumea ortodoxa in lumea asta mare..
L-am intrebat pe Nicu daca s-a intalnit cu el vreodata si aflu cu uimire ca au fost trei intalniri de genul asta. Nu foarte apropiate, caci Nicu nu il cunostea personal, citise doar despre el.
Intr-una din intalniri, parintele Calciu a venit sa slujeasca la o biserica romaneasca din New York. Probabil ca ii acorda ceva credit preotului respectiv, care nu apartinea de BOR. In fine, la sfarsitul Sf Liturghii a tinut o mica cuvantare in care a explicat ce inseamna extremist de dreapta :). Au existat unele guri care l-au acuzat din umbra, probabil si dintr-un loc cald, cum ca ar fi un extremist de dreapta "foarte periculos".. Parintele Calciu a spus ca Tatal Ceresc ne va imparti la Judecata de Apoi in ceata din dreapta, a celor care au ascultat si au facut bine, si ceata din stanga, a oilor neascultatoare si incapatanate. Din acest punct de vedere, el este un extremist de dreapta :), pentru ca vrea sa ajunga in Imparatia lui Dumnezeu.
Na, frumos spus, cum s-ar zice, a intors-o ca la Ploiesti :) si asta mi se pare minunat si foarte intelept din partea dansului. Dumnezeu sa-l tina de-a dreapta sa!
Au mai fost alte ocazii, si mereu a avut acel discernamant imbinat cu o anumite delicatete, gratie, care il facea sa fie un preot atat de cautat. Mi-ar fi placut sa-l am de duhovnic, sau macar sa particip la o slujba de-a dansului :((( prea tarziu, din pacate.

marți, 26 noiembrie 2013

Gutenberg si prima presa.

A doua incercare de la co-op a fost sa povestesc copiilor despre Gutenberg si prima presa. Din fericire, am gasit carti la Library si am putut sa incropesc o povestioara pentru copilasii de clasa I, II ba chiar si mai mici. Attention span-ul la ei e de max 10-15 minute, asa ca m-am grabit sa le captez atentia si cu ceva practic si am confectionat rapid o presa rudimentara cu niste litere de la Michaels.











A fost interesant sa observe cum am lipit literele si cum le-am pozitionat, invers fata de sensul de scris stanga -dreapta. Dupa ce am terminat de imprimat pe pungute de cadouri, le-au decorat si le-au legat cu funda. Din pacate nu am poze cu ei.


Acasa am continuat cu fetele, amandoua, sa citim despre Gutenberg si procesul de fabricatie a cartilor.




















Foarte interesante pozele din carte, cartile medievale chiar erau scumpe si pretioase, pentru ca pe langa procesul de tiparire, mai existau inca alte doua procese de infrumusetare (embellishment) a cartii.

Dupa procesul de tiparire, intrau in scena artistii, care desenau pe coltul fiecarei pagini diverse modele grafice, cu cerneala colorata, facuta prin anumite procese naturale de extragere a pigmentilor de culoare. Pe langa asta, unii mai lipeau si foite subtiri de aur, facand astfel sa straluceasca paginile cartii in lumina soarelui - de aici si ideea ca o carte te lumineaza (la minte si la ochi :).
Cartea era mai apoi legata, cu sfoara trainica - un proces destul de greoi, mai ales daca avea multe pagini. Legatul se facea pe fascicole, cartea fiind impartita dupa capitole.
Dupa ce artistii terminau partea grafica interioara a cartii, venea randul altor mesteri care executau coperta cartii, facuta dintr-o bucata de lemn. Peste lemn se lipea apoi o bucata scumpa de piele si se coseau doua inchizatori facute frumos si impodobite cu pietre pretioase.

Ah, ce desfatare sa tii in mana un asemenea obiect de pret, ce bucurie a ochiului, ce dulceata a sufletului, sa te tot imbii s-o gusti!




























luni, 28 octombrie 2013

Bisericuta si Stefan Cel Mare

La Tapestry of Grace, saptamana trecuta a fost randul meu sa predau o lectie despre timpurile medievale si sa aduc un craft pentru 10 copii, legat de tema predata. Asa ca am ales sa vorbesc despre Stefan Cel Mare si sa construim o bisericuta din carton. Inati am facut-o acasa, Cu Cornelia, ca sa vedem cum iese, si pentru ca am fost tare incantata de ea, i-am facut cateva poze.













luni, 7 octombrie 2013

Prima zi de ALPS 2013


ALPS- Advanced Life Preparation System



Clatita lui Codrin- trebuie sa aiba si Marshmallow pe ea:)


Olguta va fi in clasa a 4-a

Cornelia trece intr-a doua




Am decorat si niste tricouri: am lipit cu fierul de calcat un mesaj pe care fiecare si l-a ales si apoi am scris cu vopsea pt fabric.








Codrin i-a scris si lui Nectarie pe tricou ceva, apoi el singurel a mazgalit cate un mesaj:)