sâmbătă, 5 decembrie 2009

Tort de post

Il incerc pentru Olguta:)


TORT DE POST

Pentru blat(am folosit un pahar de 200 ml):

- un pahar suc de portocale + un pahar lapte de banana (o banana mica mixata cu jumatate de pahar de apa); am pus banana pentru ca ajuta la legarea aluatului
- un pahar ulei;
- 3 pahare faina;
- un pahar de zahar (aici puteti pune mai mult daca il doriti mai dulce)
- un plic praf de copt:
- o lingurita bicarbonat de sodiu;
- coaja rasa de la 2 portocale

Se amesteca separat ingredientele uscate si cele lichide, apoi cele lichide (e bine sa fie amestecate cu mixerul pentru a face bule) se toarna peste cele uscate. Dupa amestecare rezulta un aluat putin mai gros decat cel de che care se pune la copt in tava rotunda, 45 minute la foc mic. Inainte de a fi scos se face proba cu scobitoarea; nu se lasa prea mult in tava pentru ca se umezeste. Sfat: e bine ca blatul sa fie facut din timp, cu una-doua zile inainte, astfel are timp sa se usuce bine. Al meu nu a iesit foarte inalt, dar am reusit sa-l tai in trei.

Crema:
- 750 ml suc de portocale
- 250 ml smantana de soia (poate lipsi si atunci se une 1 litru de suc de portocale)
- 2 plicuri pudding cu cacao sau 6-7 linguri amidon si una - doua de cacao (eu am avut plicuri de pudding si am vrut sa scap de ele)
- 150 g ciocolata amaruie (eu am folosit o ciocolata Dark Orange si 1/2 obisnuita)
- 6-8 linguri de zahar (depinde de cat de dulce este sucul de portocale)

Sucul de portocale si smantana se pun la foc impreuna cu zaharul, puddingul se dizolva in cateva linguri de suc si se apauga peste amestecul de pe foc. Cand crema se ingroasa se pun si tabletele de ciocolata rupte in bucatele; se amesteca pana la topirea ciocolatei. Crema se lasa la racit.
Se umple blatul cu aceasta crema si se decoreaza cu felii de portocale.

3 comentarii:

Ileana A. spunea...

uite aici inca un tort de post (si raw pe deasupra!http://floridecires7.blogspot.com/2009/12/tort-padurea-neagra-sau-tortul-perfect.html

l-am descoperit insa prea tarziu, ziua lui Damian al meu a trecut...

flo.irina spunea...

La multi ani, balerina scumpa si puternica!

AdrianaB spunea...

Multumesc pentru urari..
Ileana am fcaut tortul, intr-adevar e bun, blatul e super, il mai fac alta data, cu mici schimbari.. Am vazut si eu tortul tipei dar uneori are niste ingrediente ciudate pe care nu le gasesc:D (caju, sirop de agave.. imi solicita prea mult imaginatia si bunavointa, haha)
Vad ca ma porcesc de-abinelea in post, groh..