miercuri, 28 mai 2014

Cursul de CPR

Sambata am fost la un curs de CPR la o statie de pompieri de pe langa co-op-ul nostru. Aici majoritatea mamelor, daca nu si mare procent din copii, stiu sa faca un masaj cardio pulmonar (CPR) in caz de nevoie. Instructorul era un medic din cadrul pompierilor, care lucrase 35 de ani in astfel de cazuri.
Destul de intens cursul, sa stau 7 ore cu fundul pe scaun sa ma uit la astfel de cazuri, tactici, scheme, ma apucase frica la un moment dat, gandindu-ma cate se pot intampla.

Cred ca priviti de lumea din afara bisericii (daca nu si din interiorul ei) suntem cam nebuni si iresponsabili sa stam fara asigurare medicala cu 4 copii mici. Numai Dumnezeu ne tine sanatosi si fara oase rupte, apendicite, entorse, pneumonii, gripe oribile si altele..

Dupa ce am intrat cat de cat in miezul explicatiilor ma gandeam ce tricky e si medicina asta: iti da senzatia ca fara ea nu poti sa supravietuiesti, ca cei care traiesc in afara ei sunt niste prosti, si numai cei specializati pot sa acorde eficient ajutorul celor bolnavi. Cazul recent care mi-a confirmat teoria asta e a lui N, care desi ortodox si practicant, tot are senzatia ca numai cei care trec prin Facultatea de Medicina pot deschide gura sa acorde un sfat, e ca si cum odata ajunsi acolo, oamenii se preschimba in niste mici dumnezei, care nu trebuie contrazisi si la care trebuie sa apelezi pentru orice constipatie si mica roseata care o vezi pe piele, pentru ca ei sunt "specialisti". Bleah.

Am pus aici notele pe care le-am scris in timpul cursului,poate mai ajuta pe cineva.

CPR / First Aid

Handsonlycpr.org

Oxigenul in aer e de 19-20%, restul sunt alte gaze.

Compression have to be 100/min
You do 30 compressions - pause- give breaths - again compression
Pune persoana pe un plan TARE -atentie la cap.
Compression have to be 2 inches deep -asta inseamna aprox 1/3 din piept - down.

Giving breaths

-o mana pe frunte
-o mana pe barbie
- strange nasul
- RIDICA CAPUL
- incepe respiratia gura la gura - 2 times
-pieptul trebuie sa se ridice.
- DACA NU se ridica pieptul, REPETA RESPIRATIA.
- din nou 2 respiratii bouche a bouche
- RESPIRATIA GURA LA GURA NU TREBUIE SA FIE MAI MULT DE 10 SECUNDE
- 10 sec.
- 10 sec.

Rescues breath-compression- rescues breath - compression..
For 2-3min

Pot vomita, inclina capul si reia compresiile.

La bebelusi, CPR se face cu 2 degete. 5 reprize a 30 de compresii.
NEAPARAT se face respiratia, pentru ca e FOARTE probabil ca sa se fi inecat cu ceva.


First Aid course

- Vitamin K stick for bleeding
- Epinephrine (adrenalina) Pen for allergies - bees, nuts, or other


Heart attack

- signs of an heart attack - sweating, an elephant sitting on your chest
- stay calm
- give the patient 2 Aspirins, if he didn't passed out.

Stroke

- signs: numbness of face, confusion, dizziness, headache, not able to move a side of the body
- note the time.
- give CPR if needed



Diabetes

- 75-150 normal blood sugar
- soaking wet, sweating, shaking, fruity odor - too high blood sugar


Scientist shuffle
Geography








In filmele prezentate la curs, vorbesc despre AED- care e un  Automated external defibrillator
Destul de scump, trece de  $800, dar e eficient.




Filmele s-au prezentat intercalat cu explicatiile instructorului, care ne-a lasat sa si demonstram pe manechine.. Destul de greu sa apesi 2 inch, mie mi-a fost greu sa fac corect ( se auzea un click atunci cand apasai cat trebuie), si cred ca obosesti foarte repede daca mai si trebuie sa faci CPR 2 min.

3 comentarii:

Maria Iuliana spunea...

E scumpa asigurarea acolo, nu? Dar, in cazul unei urgente nu se acorda primul ajutor la spital? De ex. oase rupte.. sau apendicita. Aici nu cere nimeni asigurare la urgente. Eu cred ca noi trebuie sa ne facem partea noastra de datorie iar Dumnezeu poarta de grija mai departe.
Dar cred ca siguranta nu exista, insa nici ca e ceva intamplator. Dar ca undeva intre astea doua, orice se poate intampla, cu ingaduinta lui Dumnezeu. M-a marcat o intamplare de acum cateva zile, a cazut D. si mi-a lesinat in brate pt cateva momente dupa aceea, eu am avut sentimentul si groaza si deznadejdea ca o pierd.. si am ramas asa cu o senzatie de realitate cruda...

AdrianaB spunea...

Of, la urgenta, ER, e INGROZITOR de scump. Ard la preturi, pentru un Tylenol iti dau un bill de $400, asa am auzit. Noi am decis sa nu mai mergem la urgenta, ca ne jupoaie, sa ne pazeasca Dumnezeu de intamplari de genul asta.
Ne pazeste Dumnezeu, sunt sigura de asta.
Imi pare rau de Doroteia, acum e bine? Tare nastrusnica e!
Eu am aici spaima cu serpii, si de curand ama auzit un ditamai baiatul ca a fost muscat intr-un parc in care mergem si noi. Din fericire, la spital au avut antivenom si a scapat. Dar spunea ca l- a costat $100.000. Crazy!

Maria Iuliana spunea...

Greu asa. In Romania e gratis indiferent daca esti asigurat sau nu, plin de tigani pe la pediatrie, dar e mai bine asa, in orice caz.
Da, va pazeste Dumnezeu, si eu sunt sigura de asta. (citeste psalmul 90)
E bine Doroteia, da, e tare poznasa, se suie peste tot si nici nu prinde frica daca ia vreo cazatura. Acum sunt cu ochii pe ea, m-a scos din visare treaba asta...